V. Salomon Balaton Maraton 2012

2012. 08. 01. 18:04

V. Salomon Balaton Maraton 50-25-12

Idén a Balaton Maraton jubileumi évhez érkezett és ennek megfelelően a szervezők is több különlegességgel várják a résztvevőket. Schmuck Ádámot kérdeztük seakayaking.hu portáltól az idei Balaton Maratonról és Balaton quadratlonról.

Mik azok a főbb újdonságok, amivel az V. Balaton Maraton várja a versenyzőket?
Mindenképp a Fődijakkal kezdeném, mert ez a legnagyobb változás az előző évhez képest. Idén 4 egyéni versenyzőt tudunk kivinni egy óceáni surfski világkupa futamra szeptember végén. Tavaly egyesületünk már ellátogatott erre a szardíniai versenyre és szeretnénk minél nagyobb magyar bázist kivinni és megmutatni versenyzőinknek, hogy milyen is az hullámos-hátszeles versenyzési forma a surfski érzés. Itthon a Balatonon csak bele-bele tudunk kóstolni a hullámos körülményekbe, de amikor igazán jó szél lenne, akkor sajnos a viharjelzések miatt itthon nem hódolhatunk kedvenc sportunknak, ezért sokat járunk tengerre gyakorolni. Az Ohana Mana Cup 2012-től hivatalosan is surfski világkupa futam az Ocean Racing versenysorozat része és már csak ezért is érdemes kilátogatni oda, hogy a világ legjobb hátszeles versenyzőitől lessünk egy kicsit, de az egy hetes nyeremény túra ideje alatt többször lesz lehetőségük a nyerteseknek Oscar Chalupsky 12xMolokai világbajnok surfski legendával együtt evezni és részt venni az oktatásán a versenyt megelőző napokban.
Természetesen nem csak a nyerteseket várjuk, hanem minden érdeklődőt aki részese lenne egy surfski világkupa futamnak. Az utazást meghirdettük mindenki részére részletek a seakayaking portálon.

Az értékes Fődíjakon kívül milyen további újdonságokkal várjátok a résztvevőket.
Idén is, mint az elmúlt években a Balaton Maraton egy balatoni kajak-kenu fesztivállá próbál alakulni, ahol a versenyzőkön kívül az egész család megtalálja a számítását. Nekünk továbbra sem az elsőség és a verseny a legfontosabb, hanem, hogy összehozzuk a kajak-kenu társadalmat a Balatonon egy komolyabb erőpróbára, természetesen persze versenyzünk, de nem mindig az elsőség a lényeg, hanem, hogy mindenki a saját korlátaival küzdjön. A sok induló és kategória lehetőséget ad mindenkinek, hogy megvívja a saját versenyét és mindenkinek lesz legalább 2-3 versenytárs a mezőnyben akivel külön csatát vívhat, amíg az eleje meg az elsőségért harcol.
Visszatérve a családi és part menti programokhoz, lesz ugrálóvár a gyerekeknek és egy foglalkoztató ház, lesz nyomkövetéses rendszer, hogy a partról is nyomon tudjuk követni, hogy épp ki vezeti a mezőnyt, lesznek különleges bio sütemények a frissítőben és frissen facsart gyümölcslé, lesznek kajakos film vetítések és egy nagy közös rajt ami mindig a leglátványosabb az egész napban. Speaker és folyamatos zene biztosítja majd a jó hangulatot és a Salomon cég felajánlásaiból értékes tombola sorsolást is tudunk majd tartani.

Milyen kategóriákat vártok a nyílt vizes versenyre?
Állandó indulóink már megszokhatták, hogy itt nem korosztályos verseny van, hanem hajó kategóriák szerinti értékelés. A tavalyi évhez képest a nagy újdonság, hogy külön kategóriát indítottunk a SUP-osoknak /stand up paddle/ és megmaradtak a régi kategóriák is. Egyes kajakban van a legszélesebb kategória választék: Surfski 1, Tengeri kajak 1, PE Tengeri kajak 1, Kajak 1, de várjuk még egyéniben az Outriggereseket és evezősöket is, kajak 2-ben nincs megkülönböztetés ott minden hajó egy kategóriában indul. Kenusok is választhatnak 2-es 3-6 vagy óriáshajó kategóriák között ide értve a sárkányhajósokat is.

Előzetesen Magyar Bajnokságnak hirdettétek a versenyt, miért maradt ez ki a végén a versenykiírásból?
Igen, ez volt a terv és jövőre már biztosan lesz Nyílt Vizes Magyar Bajnokság itthon, de sajnos a Tengeri szakág versenyszabályzata nem készült el időben, ezért nem tudunk hivatalosan Magyar Bajnokságot hirdetni. Remélem hogy versenyünk rangja és az elmúlt évek presztízs harcai az idei V. Salomon Balaton Maraton bajnokokat azért a megfelelő magasságokba emelik.

Úgy hallottuk, hogy vasárnapra is készültetek egy újdonsággal
Igen egy régi tervünk válik valóra augusztus 26-án vasárnap, ugyanis akkor rendezzük az I. Balaton Quadratlon eseményt, ahova minden kajakost várunk szeretettel váltóban vagy egyéniben is akár. Ha van egy triatlonos haverod, akkor sima ügy a 2 fős váltó, de lehet 3-4 fős váltóban is nevezni. Középtávú lesz a megmérettetés 1500 m úszás, 10 km kajak, 43 km országúti kerékpár és a végén 10 km hegyi futás. Hangulatos, jó derbinek ígérkezik és ha már valaki lelátogat a Balatonra egy szombati versenyre, miért ne indulna vasárnap is. Ezzel is, minta a duatlon versenyünkkel próbálunk hagyományt teremteni és rendszeresen megrendezni a Balaton Maraton másnapján.

Végül kit tippelnél a király kategória győztesének?
Ezt idén nehéz megjósolni, mert remélem sok profinak lesz csábító a szardíniai világkupa futam nyeremény és sokan lelátogatnak majd a versenyre, de az elmúlt éve tapasztalatai alapján abszolút egyes kajak kategóriában 50 km-en Petri Tamásra szavaznék, de ha komoly víz lesz nagy hullámzással, akkor egy surfski versenyző is odaérhet, itt kérdés, hogy kinek sikerül egy jó hajót szereznie. Tomi már 3x is szerepel a vándorkupán, remélem idén is felkerül.

Jó felkészülést és hátszélre fel !

V. Salomon Balaton Maraton 2012 augusztus 25. szombat
I. Epic Balaton Quadratlon, 2012 augusztus 26. vasárnap
Részletes információ: www.seakayaking.hu

Időpont: 2012 augusztus 24-26. (verseny szombaton!, vasárnap viharnap és I. Epic Balaton Quadratlon )
Rajt: Balatonudvari strand 9.30.
Cél: Balatonudvari strand
Táv: 12-25-50 Km
Eredményhírdetés: délután 5-6 óra között a verseny napján.
Versenyiroda: Nyitvatartás augusztus 24-én /péntek/ 14.00-től.
Versenyinfo: +36302887307

Fontos tudnivalók
A verseny kiírása és a bővebb információk a www.seakayaking.hu/balatonmaraton oldalon érhetőek el, nevezni és megnézni a nevezési listát szintén itt lehet.

További fontos információk versenykiírásban találhatóak.

Főszervező
Slide SC. Téli És Szabadidő Sport Egyesület
Bp., 1124 Apor Vilmos tér 23.
Asz: 18588093-1-43
Bank: Unicredit Bank
Szlsz: 10918001-00000022-50020005